środa, 2 grudnia 2015

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

                

                   Dlaczego warto jeść żywność ekologiczną?


Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin i minerałów niż żywność typowa zwana konwencjonalną. Co więcej wolna jest od szkodliwych substancji chemicznych. Warto wprowadzić w codzienną dietę produkty ekologiczne pod warunkiem, że posiadają one ważne certyfikaty gwarantujące wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Należy pamiętać, że zdrowie oraz dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie, od jakości spożywanej żywności.

Przepisy:

Zdrowe potrawy i przekąski  są coraz bardziej modne i chętniej kupowane a przede wszystkim bardzo lubiane .
Jedzenie eko-produktów poprawi nie tylko twoją sylwetkę, świetnie zrobi twoim włosom, paznokciom, cerze oraz ogólnej kondycji skóry.

Smaczna owsianka na śniadanie :
Owsianka przyrządzona w 5 min  , z dodatkiem owoców i cynamonu.
 Jak ją przygotować, żeby była pyszna?

2 łyżki płatków owsianych, pół łyżki siemienia lnianego i otrębów zalej wrzątkiem. Kiedy woda wsiąknie w ziarenka, dodaj do nich ulubiony owoc. Najlepsze są maliny, truskawki, lub jabłka, do których masz dostęp o każdej porze roku. Całość posyp cynamonem, dodaj trochę ziaren słonecznika, zalej ciepłym, lub zimnym mlekiem. Gotowe!

Zdrowe musli na dobry początek dnia:
Musli to nie tylko sycące, dietetyczne oraz zdrowe śniadanie, ale i prawdziwa uczta kulinarna. W tej mieszance każdy odnajdzie coś dla siebie. Zobacz co możesz znaleźć w środku!

1 duże jabłko (lub 2-3 mniejsze)
1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez 12 godz. w wodzie
łyżka soku z cytryny
łyżka mleka skondensowanego
łyżka startych orzechów lub migdałów

Mleko i sok mieszamy na gładki krem; dodajemy płatki i starannie mieszamy, jabłko ucieramy i dodajemy do płatków cały czas mieszając, gotowe danie posypujemy orzechami.
Płatki w oryginalnym przepisie owsiane, mogą być zastąpione ziarnami pszenicy lub płatkami sojowymi. Zamiast jabłek można oczywiście użyć innych owoców w zależności od sezonu. Mogą to być morele, brzoskwinie, truskawki, śliwki, jagody, jeżyny, porzeczki, maliny. Mleko można natomiast zastępować śmietaną lub jogurtem.

                                                                                                              Agnieszka Zaremba


                   Chleb jaglany z mąki pszenno-żytniej na zakwasie

Składniki:
150g zakwasu żytniego,
100g ugotowanej kaszy jaglanej (uzyskasz z mniej więcej 50g suchych ziaren),
300g mąki pszennej chlebowej typ 750,
200g mąki żytniej typ 720,
1 łyżeczka soli,
300g przegotowanej wody o temperaturze 30-35 stop. C,
10g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
oliwa z oliwek do wysmarowania formy,
opcjonalnie: płatki jaglane do obsypania chleba przed pieczeniem.

Przygotowanie:
w wodzie rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i cukru, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia, do jednej miski wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj dwa rodzaje mąki, oliwę z oliwek, sól, zakwas i rozczyn z drożdży, zagnieć ciasto na chleb, obsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny, następnie na stolnicy obsypanej mąką i płatkami jaglanymi wyrabiamy krótko ciasto na chleb, dzielimy na  dwie części. Przekładamy ciasto do dwóch foremek posmarowanych oliwą z oliwek, odstawiamy na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia, Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stop. C, blaszki z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika, na dolnej półce ustawiamy blaszkę, do której nalewamy około 250 ml wody (parująca woda podczas pieczenia sprzyja powstaniu chrupiącej skórki chleba), chleb pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stop. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stop. C i pieczemy jeszcze około 40 minut, upieczony chleb wyciągam z foremek na specjalną kratkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięci.


                                                                                                                           SMACZNEGO!
                                                                                                                     
                                                                                                                     Natalia Wróblewska



                                                          Ciasteczka FIT

      Składniki :

50g płatków owsianych 
2 dojrzałe banany 
50g suszonej moreli 
50g suszonej żurawiny 

      Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Morelę suszoną posiekać. Wsypać do miski razem z płatkami owsianymi i żurawiną. Wymieszać.
Dodać obranego banana.
Rozgniatając banana widelcem, wymieszać dokładnie z resztą składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Nakładać łyżką mieszankę bananową, formując okrągłe kształty. Wyrównać górę. Moje ciasteczka były wysokie na około 5 mm.
Piec na złoty kolor około 8-12 minut (w zależności od grubości ciasteczek).
Ostudzić na kratce.
Ciasteczka owsiane przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez ok. tydzień.
           
                                                                                                                  SMACZNEGO!!!
                                                                                                                 
                                                                                                                  Natalia Wróblewska



Przygotowanie ciasteczek nie powinno zająć dużo czasu, a są bardzo smaczne. Dlaczego warto spróbować? Na pewno ze względu na smak, ale warto także wziąć pod uwagę zdrowotne walory ekologicznego owsa.

Składniki: 
szklanka cukru nierafinowanego
około 3/4 szklanki masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki żurawiny suszonej
papier do wyłożenia blachy

Sposób przygotowania:
      Masło i cukier utrzeć mikserem na średnich obrotach, dodać jajka, mieszać łyżką dodając resztę składników: płatki owsiane, mąkę, na końcu bakalie. Z wymieszanej masy uformować kulki o średnicy ok. 3 centymetrów, lekko spłaszczyć i ułożyć placuszki na papierze. Piec ok. 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
       Wyjdzie około 30 ciasteczek.
                                                                                                                     Smacznego!
                                                                                                                       
                                                                                                                    Agnieszka Zaremba



                               Eko-koktajl wzmacniający

Bardzo pożywny, śmiało może zastąpić drugie śniadanie lub kolację. Nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy, jak i będących na diecie bezglutenowej - po wykluczeniu zarodków pszennych. Mleko sojowe możemy zastąpić np. ryżowym.

Składniki:
300ml "mleka" naturalnego sojowego/ryżowego/lub dowolnego zbożowego bio
50ml soku z malin (100% - bez cukru) bio
otręby owsiane (2-3 łyżki)
1 banan bio
1 łyżeczka syropu z agawy lub melasy trzcinowej bio

Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy: kawałki banana, otręby owsiane, syrop z agawy lub melasę trzcinową - zalewamy naturalnym mlekiem sojowym (lub innymi w/w) oraz sokiem z malin (bez cukru) i "blenderujemy".

Koktajl jest sycący i śmiało może zastąpić nam drugie śniadanie lub kolację. Dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu; sok malin obfitujący także w wit. E, C, PP - wzmocni nasz organizm i pomoże w regeneracji sił witalnych.
Osoby na diecie bezglutenowej mogą zamiast otrębów owsianych dodać trochę ekspandowanego amarantusa bio.





                                      Shake bananowy 

Przyspiesza przemianę materii, łagodzi objawy depresji i przeciwdziała bezsenności. 

Składniki:
2/3 szklanki ,, mleka" owsianego/ jogurtu naturalnego
1 średni dojrzały banan 
1 łyżeczka miodu
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki zmiksować. 


                     Bezy cynamonowe
składniki :
8 jajek 
250g cukru pudru 
150 g cukru trzyniowego 
cynamon

Przygotowanie:
  Białko ubić z cukrem pudrem i z trzinowym. Na wszynkich obrotach ok 10 min. Dodać cynamon. Blache wyłożyć papierem pergaminowym i nakładać łyżką  w odstępach 4 cm.  A temp 110 stopni.