Dlaczego warto jeść żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin i minerałów niż żywność typowa zwana konwencjonalną. Co więcej wolna jest od szkodliwych substancji chemicznych. Warto wprowadzić w codzienną dietę produkty ekologiczne pod warunkiem, że posiadają one ważne certyfikaty gwarantujące wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Należy pamiętać, że zdrowie oraz dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie, od jakości spożywanej żywności.
Przepisy:
Zdrowe potrawy i przekąski są coraz bardziej modne i chętniej kupowane a przede wszystkim bardzo lubiane .
Jedzenie eko-produktów poprawi nie tylko twoją sylwetkę, świetnie zrobi twoim włosom, paznokciom, cerze oraz ogólnej kondycji skóry.
Smaczna owsianka na śniadanie :
Owsianka przyrządzona w 5 min , z dodatkiem owoców i cynamonu.
Jak ją przygotować, żeby była pyszna?
2 łyżki płatków owsianych, pół łyżki siemienia lnianego i otrębów zalej wrzątkiem. Kiedy woda wsiąknie w ziarenka, dodaj do nich ulubiony owoc. Najlepsze są maliny, truskawki, lub jabłka, do których masz dostęp o każdej porze roku. Całość posyp cynamonem, dodaj trochę ziaren słonecznika, zalej ciepłym, lub zimnym mlekiem. Gotowe!
Zdrowe musli na dobry początek dnia:
Musli to nie tylko sycące, dietetyczne oraz zdrowe śniadanie, ale i prawdziwa uczta kulinarna. W tej mieszance każdy odnajdzie coś dla siebie. Zobacz co możesz znaleźć w środku!
1 duże jabłko (lub 2-3 mniejsze)
1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez 12 godz. w wodzie
łyżka soku z cytryny
łyżka mleka skondensowanego
łyżka startych orzechów lub migdałów
Mleko i sok mieszamy na gładki krem; dodajemy płatki i starannie mieszamy, jabłko ucieramy i dodajemy do płatków cały czas mieszając, gotowe danie posypujemy orzechami.
Płatki w oryginalnym przepisie owsiane, mogą być zastąpione ziarnami pszenicy lub płatkami sojowymi. Zamiast jabłek można oczywiście użyć innych owoców w zależności od sezonu. Mogą to być morele, brzoskwinie, truskawki, śliwki, jagody, jeżyny, porzeczki, maliny. Mleko można natomiast zastępować śmietaną lub jogurtem.
Agnieszka Zaremba
Chleb jaglany z mąki pszenno-żytniej na zakwasie
Składniki:150g zakwasu żytniego,
100g ugotowanej kaszy jaglanej (uzyskasz z mniej więcej 50g suchych ziaren),
300g mąki pszennej chlebowej typ 750,
200g mąki żytniej typ 720,
1 łyżeczka soli,
300g przegotowanej wody o temperaturze 30-35 stop. C,
10g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
oliwa z oliwek do wysmarowania formy,
opcjonalnie: płatki jaglane do obsypania chleba przed pieczeniem.
Przygotowanie:
w wodzie rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i cukru, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia, do jednej miski wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj dwa rodzaje mąki, oliwę z oliwek, sól, zakwas i rozczyn z drożdży, zagnieć ciasto na chleb, obsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny, następnie na stolnicy obsypanej mąką i płatkami jaglanymi wyrabiamy krótko ciasto na chleb, dzielimy na dwie części. Przekładamy ciasto do dwóch foremek posmarowanych oliwą z oliwek, odstawiamy na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia, Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stop. C, blaszki z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika, na dolnej półce ustawiamy blaszkę, do której nalewamy około 250 ml wody (parująca woda podczas pieczenia sprzyja powstaniu chrupiącej skórki chleba), chleb pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stop. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stop. C i pieczemy jeszcze około 40 minut, upieczony chleb wyciągam z foremek na specjalną kratkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięci.
SMACZNEGO!
Natalia Wróblewska
Ciasteczka FIT
Składniki :
50g płatków owsianych
2 dojrzałe banany
50g suszonej moreli
50g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Morelę suszoną posiekać. Wsypać do miski razem z płatkami owsianymi i żurawiną. Wymieszać.
Dodać obranego banana.
Rozgniatając banana widelcem, wymieszać dokładnie z resztą składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Nakładać łyżką mieszankę bananową, formując okrągłe kształty. Wyrównać górę. Moje ciasteczka były wysokie na około 5 mm.
Piec na złoty kolor około 8-12 minut (w zależności od grubości ciasteczek).
Ostudzić na kratce.
Ciasteczka owsiane przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez ok. tydzień.
SMACZNEGO!!!
Natalia Wróblewska
Przygotowanie ciasteczek nie powinno zająć dużo czasu, a są bardzo smaczne. Dlaczego warto spróbować? Na pewno ze względu na smak, ale warto także wziąć pod uwagę zdrowotne walory ekologicznego owsa.
Składniki:
około 3/4 szklanki masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki żurawiny suszonej
papier do wyłożenia blachy
Sposób przygotowania:
Masło i cukier utrzeć mikserem na średnich obrotach, dodać jajka, mieszać łyżką dodając resztę składników: płatki owsiane, mąkę, na końcu bakalie. Z wymieszanej masy uformować kulki o średnicy ok. 3 centymetrów, lekko spłaszczyć i ułożyć placuszki na papierze. Piec ok. 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Wyjdzie około 30 ciasteczek.
Smacznego!
Agnieszka Zaremba
Eko-koktajl wzmacniający
Bardzo pożywny, śmiało może zastąpić drugie śniadanie lub kolację. Nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy, jak i będących na diecie bezglutenowej - po wykluczeniu zarodków pszennych. Mleko sojowe możemy zastąpić np. ryżowym.Składniki:
300ml "mleka" naturalnego sojowego/ryżowego/lub dowolnego zbożowego bio
50ml soku z malin (100% - bez cukru) bio
otręby owsiane (2-3 łyżki)
1 banan bio
1 łyżeczka syropu z agawy lub melasy trzcinowej bio
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy: kawałki banana, otręby owsiane, syrop z agawy lub melasę trzcinową - zalewamy naturalnym mlekiem sojowym (lub innymi w/w) oraz sokiem z malin (bez cukru) i "blenderujemy".
Koktajl jest sycący i śmiało może zastąpić nam drugie śniadanie lub kolację. Dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu; sok malin obfitujący także w wit. E, C, PP - wzmocni nasz organizm i pomoże w regeneracji sił witalnych.
Osoby na diecie bezglutenowej mogą zamiast otrębów owsianych dodać trochę ekspandowanego amarantusa bio.
Shake bananowy
Przyspiesza przemianę materii, łagodzi objawy depresji i przeciwdziała bezsenności.
Składniki:
2/3 szklanki ,, mleka" owsianego/ jogurtu naturalnego
1 średni dojrzały banan
1 łyżeczka miodu
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować.