,,Przepis na pierniczki staropolskie"
Składniki:
500 g
mąki tortowej
250 ml mioduszklanka cukru125 g masła1/4
szklanki mleka11/2 łyżeczki sody oczyszczonej2
jajkaszczypta soli3 łyżeczki przyprawy do pierników2
łyżeczki cynamonułyżeczka mielonego imbiru
Sposób
przygotowania:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Sodę rozpuszczamy z zimnym mlekiem razem ze szczyptą soli oraz przyprawami. Wszystko dodajemy do garnka. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blaszce należy zostawić przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Sodę rozpuszczamy z zimnym mlekiem razem ze szczyptą soli oraz przyprawami. Wszystko dodajemy do garnka. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blaszce należy zostawić przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
SMACZNEGO!
Koło Dziennikarskie życzy wspaniałych świąt Bożego Narodzenia.